Önsöz
Bilimde Aydınlanma:
Dünya medeniyet tarihinde Türkler; filoloji, leksikoloji, stilistik (biçembilim), şiir, mimarlık, müzik, hattatlık, dekorasyon ve süsleme sanatı gibi sanat ve bilim dalları alanlarında, önemli oranda gelişme kaydetmiş, bilim ve sanatta aydınlanma hareketi başlatmışlardır.
Araştırdığımız dönemde Yakın ve Orta Doğu ülkelerinde bilimin çeşitli alanlarında, felsefe, sosyal bilimlerde eserlerin ve mimarlık abidelerinin ortaya çıkması manevi hayatın sürekli yükselişinin göstergesi idi. Bu dönem Kindi, Zekeriya Razi, Farabi, İbn Sina, Biruni, Mahmud Kaşgari, Buhari, Firdevsi, Rudeki, Nizami, Cahiz, el-Mearri gibi ansiklopedik bilgiye sahip bilim adamlarının, dehaların ve şairlerin dönemi oldu.
“Aydınlanma”; Rönesans ve Reform hareketleri ile Kartezyen Felsefe temelinde, 15. yüzyıldan itibaren başlayan gelişmelerin bir parçası olarak, 18. yüzyılda Avrupa’da ortaya çıkan bir düşünce akımı olup yaşadıkları zamanın etkisi ve mekânın şekillendirmesi ile farklı pencerelerden bakan Aydınlanmacı düşünürlerle açıklanmaya çalışılan bir süreci ifade etmektedir.
Aydınlanma Çağı; aklın kılavuzluğunda her şeyin tartışıldığı bir çağ olup bu dönemde deneyimle birlikte dünyayı ve insanlığı tanıma aracı olarak yalnız usa (akıla) güvenilmiş, bilime inanılmış ve bilimsel yöntem her alanda geçerli sayılmış, fizik ve doğa bilimleri ile mekanik bilgisi özel bir önem kazanmış, eleştirici düşünce alabildiğine gelişmiştir. Bu çağda öne çıkan Aydınlanmacı filozoflar sayesinde, bilimsel buluşlar akıla olan güveni arttırırken, “din faktörü” dâhil hiçbir konuya dokunulmazlık ve ayrıcalık tanınmamış, hem usun dayanağının hem de aydınlığın kaynağının doğa olduğu öngörülmüştür.
Son Yüz Yıllarda Aydınlanmanın Üç Öncüsü; Mustafa Reşit Paşa, Mithat Paşa, Mustafa Kemal Paşa’dır.
Aydınlanmanın Türkiye’ye Doğrudan Etkileri;
Batılılaşma hareketleri, Aydınlanma fikirleri, Osmanlı İmparatorluğu’nda Batılılaşma hareketlerini tetikledi. Tazminat fermanı (1839) ve Islahat fermanı (1856) gibi fermanlarla daha çağdaş olan batılı kurumlar benimsenmeye çalışıldı.
Aydınlanmanın Eğitime Etkileri;
Aydınlanmanın etkisiyle eğitim sisteminde reformlar yapılmaya başlandı. Alfabe değişti, Batı tarzında okullar açıldı.
Aydınlanmanın Reform Hareketlerindeki Etkileri;
Tazminat ve Meşrutiyet gibi reform hareketleri, Aydınlanma fikirlerinin etkisiyle ortaya çıktı. Aydınlanma, Türkiye’nin modernleşme ve kalkınma sürecini hızlandırdı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması ile Türkiye Türk kimliğine kavuştu.
Aydınlanma, Türkiye’nin modernleşme sürecinde önemli bir dönüm noktası olmuştur. Batılılaşma ile eğitim, bürokrasi ve hukuk sisteminde köklü değişikliklere yol açmıştır. Demokrasinin temelleri atıldı. Modern bir Dünya ülkesi konumuna geldi. Cumhuriyet dönemi, Türkiye’de aydınlanma mirasının hayata geçirildiği bir dönem olmuştur.
1968 yılında başlayan terör hareketleri, geleneksel değerlerle çatışmalar, sağ-sol çatışması, laiklik-din ilişkisi gibi konularda siyasi istikrarsızlıklar yaşanmaya başlandı. 2002 yılında Akp iktidara geldikten sonra, 2010 yılında Komplo teorileri, Ergenekon ve Balyoz davaları ile Türk askeri itibarsızlaştırılmaya çalışıldı. Fetö terör örgütü eliyle 15 Temmuz 2016 da bir kalkışma hareketi ile darbe girişiminde bulunuldu. Türkiye adeta bir ateş çemberine dönüştürüldü. Bu olaylar, Türkiye’de yeni komplo teorilerinin sürdürülebilir olmasının önünü açmıştır. Yıl 2025... Siyasi krizler ile ayrıştırma ve ötekileştirme uygulamaları, tarikatların güçlendirilmesi ve söz sahibi olmaları ile kanun tanımaz hareketleri, Atatürk ve Cumhuriyet ilkelerine açıkça saldırmaları ve bir kaosun içine çekilen belirsizlikler. Türk halkını açlık ve yoklukla sınanıyor olması çok daha acı bir tabloyu ortaya koyuyor.
Türkiye’deki Ekonomik Krizin Ana Nedenleri:
Politik istikrarsızlık ve güven eksikliği; Siyasi belirsizlikler, sık sık değişen ekonomik politikalar ve hükümetlerin güvenirliliği konusundaki yaşanan sorunlar yatırımcı güvenini zedeleyerek, ekonomik istikrarı bozmuştur.
Döviz Kuru ve Enflasyon; Döviz kurundaki aşırı dalgalanmalar, ithalat maliyetlerini arttırarak enflasyonu tetiklemiştir. Yüksek enflasyon ise, alım gücünü düşürerek, tasarrufları eriterek yatırımı caydırmıştır.
Dış Borç ve Cari Açık; Yüksek dış borç ve cari açık, ülke ekonomisini dış güçlere karşı kırılgan hale getirmiştir.
Mali Disiplin Yokluğu; Bütçe açıkları, aşırı ve verimsiz kamu harcamaları, ekonomideki dengeleri arttırmıştır.
Küresel Ekonomik Gelişmeler; Petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar, küresel finansal krizler.
Yapısal Problemler; Kayıt dışı ekonomi, düşük verimlilik, yetersiz eğitim ve nitelikli iş gücü, gibi yapısal sorunlar.
Türkiye’nin Mülteci Kriziyle Başa Çıkma Çabalarının Ardındaki Nedenler:
Siyasi ve Ekonomik Baskılar; Türkiye, Suriye iç savaşının başından beri en büyük mülteci akınına ev sahipliği yapıyor. Türkiye bu sorunu çözmeye çalışırken, uluslararası yeterli destek görmüyor. Bu durum ülkenin ekonomisi ve sosyal yapısı üzerinde büyük yük oluşturdu.
Güvenlik Endişeleri; Mülteci varlığı, güvenlik güçleri üzerinde ek bir yük oluşturuyor. Bazı bölgelerde suç oranlarındaki artış, bu endişeleri daha da arttırıyor.
Toplumsal Etkiler; Mültecinin varlığı, yerel halk arasında işsizlik, kout sorunları ve kültürel konularda gerginliklere neden olabiliyor.
Uluslararası İş Birliği Eksikliği; Mülteci sorunu, tek bir ülkenin çözmesi gereken sorun değildir. Mültecilerin Geri Dönmesi: Güvenli koşulların sağlanması durumunda, ülkelerine geri dönmeleri teşvik edilmelidir.
Türkiye, uzun yıllardır bilim ve teknoloji alanında önemli adımlar atarak kalkınma ve hedeflerine ulaşmayı amaçlamaktadır. Bu süreçte devlet üniversiteleri, araştırma kurumları ve özel sektörün ortak çabalarıyla önemli başarılara imza atılmıştır. Ancak hala aşılacak önemli mesafeler bulunmaktadır.
Türkiye’nin Bilimsel Kalkınma Hedefleri: Ar-Ge doğrultusunda, üniversite-sanayi işbirliği, ileri teknoloji üretimi için çalışmaları yoğunlaştırmak. Bilimsel yayımların sayısın arttırmak, Türkiye’nin bilimsel üretimdeki etkinliğini göstermek. Nitelikli insan kaynakları yetiştirmek için bilimsel araştırmalara destek verilip, bilimsel alt yapının güçlendirilmesi.
Türkiye’de Bilimle Kalkınmanın Güçlü Yönleri; Genç ve dinamik nüfus, Türkiye’nin genç ve eğitimli nüfusu, bilim ve teknolojideki gelişmelere sağlayacağı katkılar.
Coğrafi Konumu; Türkiye Asya ve Avrupa arasındaki köprü konumunda olması sayesinde bilimsel işbirlikleri için önemli bir merkez haline getirmek.
Nitelikli bilim insanlarının yurt dışına göç etmesini engellemek, yurt dışında olan Bilim insanlarımızın da yurdumuza dönmeleri için imkânlar sağlanmalıdır.
Vizyonumuz
İda Bilimler Akademisi; bilim, kültür alanında, yetkin bilim insanlarının ortak enerji ve bilgilerinin buluşturulduğu ve bu bilgilerin sunulmak üzere hazır hale getirildiği eğitim uygulamaları için, akademik düzeyde ve halka açık kamplar düzenleyen tüzel bir kuruluştur.
İda Bilimler Akademisi; akademisyenlerden oluşan bilim kurulunca karar verilen konuların programını, uygulamaya konulmak üzere hazırlar.
İda Bilimler Akademisi; çağdaş ve bilim penceresinden incelenip tartışılan bilgilerin harman edildiği çalıştaylara ev sahipliği yapmayı; Köy Enstitüleri ruhu ile bilime katkı sunmayı, daha önce yeterince irdelenmediği düşünülen veya yeni buluşlarla bir daha gözden geçirilmesinin iyi olacağı düşünülen konularda çalışmalar yapar. Yeni alanlar açmayı teşvik etmeyi amaçlar.
İda Bilimler Akademisi;
* Bilim insanlarını, bilime gönül verenleri, aydınlanmak ve aydınlatmak isteyen herkesin katılabileceği bir çalıştay ortamını yaratmayı,
* Yeni buluşların stratejilerini, yeni yaratıcı fikirlerin bilim dünyasına bülten olarak duyurulmasını, kültür, sanat, mantık, felsefe, sosyoloji, matematik, fizik, kimya, tıp, biyoloji, tarih, coğrafya, psikoloji ve bilişim alanlarında Ar-Ge yürütmeyi,
* Güncel bilgiler esas alınmakla birlikte, kadim öğretilerin tarih boyunca aldığı yol ve bu konudaki emekçilerin çalışmalarının inceleme konuları arasında tutulmasını,
* Devirler boyunca geçerli olmuş, örneğin; Ayurveda gibi disiplinlerin ve benzerlerinin gözden geçirilmesini, insanın kendisini ruhsal ve biyolojik sağlığı açısından korumasını sağlayacak iç ve dış güzelliğini oluşturacak yol ve yöntemlerin, cilt ve vücut bakımı, motivasyon terapileri konusundaki uygulamaları, Çalıştaya ve kampa katılan katılımcıların isteği doğrultusunda, sağlık ve güzellik uygulama terapi hizmetleri vermeyi amaç edinir.
İda Bilimler Akademisi; başta Kaz dağlarının kadim doğası içinde üç yıldızlı konforunda, havuz, dağ ve doğa gezileri, spor, yoga, müzik etkinlikleri yapabilmeye imkân sağlayabilen, Çanakkale, Yenice ilçe merkezimizin bir kilometre yakınında, ormanın içindeki, göl manzaralı Göknar Hotel kampımız olmak üzere, yurt içinde ve yurt dışında, uygun olan birçok yerde kamp faaliyetlerinde bulunmayı hedefler.